2.2.08

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Για να κάνουμε μια καλή αρχή πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για αυτό. Πρέπει να θέσουμε τους στόχους μας και να βαδίζουμε πάνω στο πρόγραμμα που θα ορίσουμε. Βέβαια όλα αυτά θεωρητικά ακούγονται όμορφα και εφικτά αλλά στην πράξη δεν πετυχαίνουν εύκολα. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δεν θα ασχολούμασταν με τρόπους αδυνατίσματος θα γινόταν όλα χωρίς κόπο και προσπάθεια.

Για να κάνουμε μία καλή αρχή ας μην ξεκινήσουμε όπως όλες οι κλασσικές δίαιτες με το τι θα φάμε αλλά με το τι τρώμε και γιατί το τρώμε. Δηλαδή ας αφιερώσουμε μία εβδομάδα για να παρακολουθήσουμε τις συνήθειές μας πριν προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε τη δράση για το αδυνάτισμα.

Φτιάχνουμε λοιπόν ένα ωραίο και απλό πινακάκι που θα περιέχει τις ημέρες της εβδομάδος, τα βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και μία θέση κενή για τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. Μάλλον στα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα θα χρειαστούμε 3 θέσεις κενές για κάθε μέρα. Εκεί θα καταγράψουμε στο πρώτο κουτάκι τι μας οδηγεί να φάμε κάτι σε ώρες που δεν είναι προκαθορισμένες για γεύμα. Όπως για παράδειγμα μπορεί να βρεθούμε σε μία γιορτή και να μας κεράσουν- εδώ ο λόγος είναι κοινωνικός. Μπορεί κάτι να μας στεναχώρησε ή να μας άγχωσε και να μας οδήγησε στο ψυγείο. Μπορεί να χαρήκαμε για κάποιο θέμα και πάλι να οδηγηθήκαμε στο ψυγείο. Μπορεί απλώς να μην φάγαμε πολύ το μεσημέρι ή το προηγούμενο βράδυ.

Καταγράφουμε το αίτιο που μας οδήγησε στο να "τσιμπήσουμε" κάτι, δίπλα καταγράφουμε το τι ήταν αυτό το κάτι και παραδίπλα γράφουμε τι καταλάβαμε που φάγαμε αυτό το κάτι. Τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται μετά από αυτό. Πχ. έφαγα μια σοκολάτα/ αισθάνομαι ηρεμία, ή αισθάνομαι τύψεις ή αισθάνομαι κορεσμό. Έφαγα 2μπανάνες/ αισθάνομαι ευχαρίστηση, ή δεν έχω τύψεις που έφαγα φρούτο.

Κολλάω απο κάτω και ένα ενδεικτικό πίνακα τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε με copy paste ή απλώς μπορείτε να αντιγράψετε σε ένα πρόχειρο χαρτί. Επειδή ο πίνακας δεν χώραγε ολόκληρος εδώ τον χωρίζω σε δύο μέρη:


Πρωινό

Συναίσθημα

Μεσημεριανό

Συναίσθημα

Βραδινό

Συναίσθημα

ΔΕΥΤΕΡΑ

8.30

Καφές

Πορτοκαλάδα

Κουλουράκια

Βιασύνη

16.00

Ψητό με πατάτες στο φούρνο

Σαλάτα

Χόρτασα

21.00

Χορτόσουπα

Λίγο κρέας

Δεν χόρτασα

ΤΡΙΤΗ







ΤΕΤΑΡΤΗ







ΠΕΜΠΤΗ







ΠΑΡΑ-ΣΚΕΥΗ







ΣΑΒΒΑΤΟ







ΚΥΡΙΑΚΗ









Αιτία

Ενδιάμεσα

Συναίσθημα

Άσκηση

ΔΕΥΤΕΡΑ

Πείνα

λιγούρα

12.00

Κεικ

18.00

σοκολατάκια

Λίγες τύψεις

Πολλές τύψεις

30’ περπάτημα

ΤΡΙΤΗ





ΤΕΤΑΡΤΗ





ΠΕΜΠΤΗ





ΠΑΡΑ-ΣΚΕΥΗ





ΣΑΒΒΑΤΟ





ΚΥΡΙΑΚΗ






Kαλό θα είναι να γράφουμε και την ώρα που τρώμε. Προς στιγμή η ποσότητα δεν μας ενδιαφέρει. Επίσης πολύ σημανικό είναι να αναφέρουμε την σωματική δραστηριότητα που είχαμε στην διάρκεια της ημέρας. Έδω μπορούμε να σημειώσουμε και την ελαφριά δραστηριότητα όπως δουλειές στο σπίτι, τον κήπο κτλ.

Τέλος για σήμερα, εύχομαι καλή επιτυχία στην παρακολούθηση των συνηθειών σας. Θα ακολουθήσει σχολιασμός για τα δεδομένα που συλλέξατε και καθορισμός των πρώτων στόχων.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!


1 comment:

health said...

Είναι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές.Θα μπορούσατε να αναφερθείτε στην μυική μάζα τι μπορούμε να κάνουμε?
Isxakis Manolis
http://www.foreverincome.gr