3.2.08

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Μέχρι λοιπόν να περάσει η βδομάδα, να συμπληρώσουμε τον πίνακα παρακολούθησης και να προχωρήσουμε παρακάτω ας αναφέρουμε μερικά βασικά στοιχεία για το αδυνάτισμα. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας αριθμός που υπολογίζεται με τον εξής τύπο: είναι το βάρος μας σε κιλά δια το ύψος μας σε μέτρα στο τετράγωνο. Ο αριθμός αυτός έχει συμφωνηθεί παγκοσμίως για να μας δίνει μια αρχική εικόνα για τον όγκο του σώματός μας. Λέμε λοιπόν ότι όσων ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 18,5 έως 25 έχουν φυσιολογικό βάρος. Δεν αναφέρομαι καθόλου στο πως λέγονται οι τιμές πάνω από το 25 δηλαδή αν λέγονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει απλώς ότι είναι πάνω από το φυσιολογικό άρα είναι η ένδειξη ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Υπολογίστε το δείκτη μάζας σώματος υψώνοντας το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο πχ 1,75Χ1,75=3,0625 και διαιρούμε το βάρος μας με την τιμή που βρήκαμε πχ 60/3,0625=19,59. Απλό το 19,59 είναι ο δείκτης μάζας σώματος. Όπως αναφέραμε νωρίτερα είναι μεταξύ του 18,5 και του 25 άρα είναι ένα φυσιολογικό άτομο.

Αν γνωρίζουμε το δείκτη μάζας σώματος μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου πόσα κιλά πρέπει να χάσουμε για να έρθουμε στα φυσιολογικά όρια. Αν πάρουμε δηλαδή ένα άτομο με δείκτη μάζας σώματος 35 είναι αρκετά πάνω από το φυσιολογικό. Πως μεταφράζεται αυτό σε κιλά απλώς κάνουμε τις πράξεις αντίστροφα. Δηλαδή 35-25=10 για να δουμε τι σημαίνει αυτό το 10 σε κιλά; Έχουμε λοιπόν 10 * 3,0625 τον αριθμό δηλαδή που είπαμε ότι μετατρέπουμε το ύψος μας και είναι ίσο με 30,625 κιλά. Άρα αυτό το άτομο που ζυγίζει 107 κιλά και έχει ύψος 1,75 έχει δείκτη μάζας σώματος 35, αν χάσει όπως υπολογίσαμε 30,625 κιλά θα έρθει στα φυσιολογικά όρια. Έτσι αν υπολογίσουμε το δείκτη μάζας σώματος μπορούμε εύκολα και χωρίς πίνακες να υπολογίσουμε και πόσα κιλά πρέπει να χάσουμε για να έρθουμε σε φυσιολογικά όρια.

Βέβαια θα ήταν όλα υπέροχα αν οι μετρήσεις αυτές και οι τιμές του δείκτη μάζας σώματος μας έδιναν και τα ποσοστά λίπους του σώματός μας. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός μας δίνει μόνο μια εικόνα για το πώς είμαστε εξωτερικά. Έτσι αν έχουμε ένα αθλητή ο οποίος έχει ανεπτυγμένο το μυϊκό του σύστημα μπορεί να εμφανίσει δείκτη μάζας σώματος πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Ενώ μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο δηλαδή ένα πολύ αδύνατο άτομο το οποίο όμως δεν είναι γυμνασμένο σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος να εμφανίζεται κάτω από τα φυσιολογικά όρια και όμως στην πραγματικότητα το άτομο αυτό να έχει φυσιολογικά επίπεδα λίπους.

Τέλος πάντων για να ξεκινήσουμε μια απλή δίαιτα όπως θα προτείνουμε και στη συνέχεια ο υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος είναι αρκετός. Βέβαια αν κάποιοι έχουν την πρόσβαση για μία λιπομέτρηση όσα επιπλέον στοιχεία έχουμε τόσο το καλύτερο. Για να μην έχουμε απορίες η λιπομέτρηση μας δείχνει τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας υπάρχουν φυσιολογικά όρια και για αυτό που είναι 10-15% για τους άντρες και 20-25% για τις γυναίκες. Προβλήματα υγείας έχουμε όταν το λίπος είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια αλλά και όταν είναι κάτω από αυτά. Όσοι γνωρίζουν τα ποσοστά λίπους στο σώμα τους τότε μπορούν και πάλι να υπολογίσουν πόσα κιλά πρέπει να χάσουν για να έρθουν στα φυσιολογικά όρια.

No comments: