5.2.08

ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Εικόνα του σώματος είναι όπως καταλαβαίνουμε η εξωτερική μας εμφάνιση. Στην ψυχολογία εικόνα του σώματος ορίζεται ως η εντύπωση που έχει ο κάθε ένας για την εξωτερική του εμφάνιση. Συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους και λογικό είναι, να επηρεάζεται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας μας από την εικόνα του σώματος. Η αποδοχή της εικόνας του σώματος ή όχι από το κοινωνικό σύνολο και η συμφωνία της με τα κοινωνικά πρότυπα είναι οι αιτίες που δημιουργούν προβλήματα με την εικόνα του σώματος. όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ή θα θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια ότι τα χοντρά παιδάκια ή τα παιδάκια με κάποια ιδιαιτερότητα τα κοροϊδεύουν και δεν τα παίζουν οι συμμαθητές τους. Η αποδοχή λοιπόν από το σύνολο λόγω της εικόνας του σώματος συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.

Φανταστείτε να ζούσαμε σε ένα κόσμο που κανείς δεν θα έδινε σημασία πως είναι ο άλλος;
Βέβαια ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως μιμητικό ον όπως και φιλάρεσκο και αυτή η περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Συγχρόνως είναι και τα οικονομικά συμφέροντα διάφορων μεγάλων εταιριών που για να πουλήσουν τα προϊόντα τους περνάνε μηνύματα για την ομορφιά και καθορίζουν τα πρότυπα μέσω των διαφημίσεων που προβάλλουν. Στις γυναίκες το πρότυπο για την ομορφιά στις μέρες μας είναι το πολύ αδύνατο σώμα ενώ στους άντρες προβάλλεται το πολύ γυμνασμένο και μυώδες σώμα.

Η εικόνα του σώματος σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση του ατόμου, με διαταραχές διάθεσης όπως είναι η κατάθλιψη, με αγχώδεις διαταραχές και με αισθήματα θυμού προς τον εαυτό αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο. Δηλαδή η διάθεσή μας να επηρεάζει και την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα του σώματος.

No comments: