18.2.08

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Επιτυχημένο αδυνάτισμα το οποίο διατηρείται για πάντα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα τρόπο. Μόνο ανα αλλάξουμε τον τρόπο ζωής!! Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι με τις δίαιτες που κάνουμε μπορεί να χάσουμε κάποιο βάρος άλλα σχεδόν πάντα το παίρνουμε πάλι και κάποιες φορές παραπάνω απο το αρχικό μας βάρος. Τι φταίει;

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα έχουμε πάντα μεγάλες απαιτήσεις απο τον εαυτό μας, πράγμα που μας κάνει να στερούμαστε την αναγκαία ποσότητα τροφής πάνω απο το φυσιολογικό και να υποσιτιζόμαστε. Αυτό δημιουργεί ελλείμματα στον οργανισμό μας ο οποίος δεν τα "ξεχνάει" και τόσο εύκολα. Έτσι τις περισσότερες φορές αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε τη δίαιτα γιατι αισθανόμαστε άσχημα ή αδύναμα. Ο οργανισμός για να επανέλθει καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και καταλήγουμε στο αρχικό μας βάρος.

Το ίδιο συμβαίνει και στην ψυχολογική μας κατάσταση. Θέτουμε ένα πολύ υψηλό στόχο απο τον οποίο για να είμαστε ευχαριστημένοι πρέπει να έχουμε και γρήγορα αποτελέσματα. Έτσι ξεκινάμε τις στερήσεις στο φαγητό γεγονός που καταπιέζει τον εαυτό μας. Στην αρχή που θα χάσουμε υγρά και θα φανούν κάποια αποτελέσματα ίσως να ενθουσιαστούμε και αυτο είναι το κίνητρο για να συνεχίζουμε την καταπιεστική μας διατροφή. Έπειτα εαν προκύψει ένας εξωγενής παράγοντας για παράδειγμα ένα γεγονός που προκαλεί άγχος, θυμό ή θλίψη είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να καταπιέζουμε τον εαυτό μας και απο την πλευρά της διάτροφής. Το πρόβλημα είναι ότι όταν σταματάμε την δίαιτα πέφτουμε πάλι με τα μούτρα στο φαγητό λες και μας είχανε κλεισμένους στην απομόνωση και προσπαθώντας να ξεχάσουμε την καταπίεση που οι ίδιοι επιβάλαμε στον εαυτό μας.

Έτσι με αυτές τις συχνές συμπεριφορές κάνουμε ένα πολύ μεγάλο κακό στον εαυτό μας. Σχετίζουμε την περίοδο της δίαιτας με περίοδο καταπίεσης και αρνητικών συναισθημάτων. Και την περίοδο που διακόπτεται η δίαιτα σαν περίοδο ανακούφισης και επαναφοράς στον φυσιολογικό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στην κατάσταση της δίαιτας για πάντα. Άρα συνεπάγεται ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να διατηρήσουμε τα χαμένα μας κιλά.

Άρα ποίο είναι το λάθος; Η αντίληψη που έχουμε για την δίαιτα και το χάσιμο βάρους. Για να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε δεν πρέπει να κάνουμε απλώς μια δίαιτα που θα κρατήσει 1-2 μήνες ή 1-2 χρόνια. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ!!!!!!!!

4 comments:

Ελευθερία Αραβανή said...

συμφωνώ ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος ζωής, δηλ.οι διατροφικές μας συνήθειες, ο τρόπος που τρώμε και πότε, καθώς ο τρόπος που διαχειριζόμαστε όσα ζούμε..πολλές φορές παίρνουμε κιλά όχι από το πολύ φαγητό αλλά από όσα καταπίνουμε και συσσωρεύουμε στο σώμα μας ( έγνοιες, ανησυχίες, στενοχώρια, άλυτα προβλήματα, πράγματα που δεν μας αρέσουν και τα καταπιέζουμε κλπ), άρα το επιτυχημένο αδυνάτισμα είναι όταν κοιτάξουμε ολιστικά τον εαυτό μας και δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στο πόσες θερμίδες θα καταναλώσω..

lina said...

Πολύ σωστά. Μόνο έτσι θα έχουμε μόνιμα αποτελέσματα και όχι σκαμπανεβάσματα στο βάρος μας.

Anonymous said...

Κι εγώ πιστεύω ότι το πιο σωστό είναι να μιλάμε για σωστή διατροφή γιατί οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και είναι επιζήμιες για τον οργανισμό.
Εχω επίσης να προτείνω μερικά τρικ για νόστιμη δίαιτα ώστε να μην νιώθετε στερημένοι ούτε να βαρεθείτε!!!

Kwstas said...

Βρήκα αυτή τη πολύ ωραία ιστοσελίδα για το αδυνάτισμα, ρίχτε μια ματιά